FAQ
Nedan presenteras, och uppdateras ständigt, några av de mest förekommande frågorna kring utbytesstudier i USA, ta en titt eller hör av dig!
Hur vet jag att jag är redo att åka?
Det finns tyvärr inget direkt svar på den frågan, utan det är bara du själv som kan veta. Känner du själv att du är mogen nog? Är du villig att ge upp lite av den friheten vi har i Sverige för strängare regler i din amerikanska skola och familj? Är du villig att byta klass när du kommer tillbaka till Sverige? Är du redo att sitta på ett flyg i 13 timmar? DET ÄR DU!
Tro inte att du måste vara öppen, social och extrovert för att klara av ett utbytesår. Även om det kanske underlättar för att skaffa nya vänner så är detta är egenskaper du annars kommer kunna förbättra under ditt år. Vem som helst kan åka, du bestämmer själv över hur ditt liv skall utspelas.
Måste min familj i sin tur ta emot en amerikansk utbytesstudent?
Nej, så är det i de flesta fall inte! Åker du genom Rotary är det ett krav, men i övriga listade organisationer är det inte ett måste. Dock kan du vid intresse göra en anmälan om att bli en värdfamilj, oberoende av om ditt barn åker eller inte.
Måste jag ha bra betyg för att få åka?
Nej det måste du inte. Däremot måste du ha godkänt i alla ämnen.
Är det lätt att få vänner?
Amerikaner upplevs ofta som öppnare, trevligare och vänligare än svenskar. De är vanligtvis väldigt nyfikna på dig som utbytesstudent och att få vänner är därför inget problem. Förvånande nog är high school inte mycket annorlunda än det high school du har sett i amerikanska filmer. Du har cheerleadergänget, fotbollskillarna, dramafolket, "plugghästarna" och så vidare. Det kan upplevas grupperat, men du kommer att hitta ditt "gäng" om du bara ger det lite tid. Ett bra tips kan vara att engagera sig i olika sporter och aktiviteter efter skoltimmarna. Då lär du känna folk som delar dina intressen.
Vad händer om jag inte kommer överrens med min värdfamilj?
Till att börja med är det viktigt att du åker med ett öppet sinne och är förberedd på en liten kulturkrock. De allra flesta amerikanska föräldrar har mycket högre kontroll över sina barn och betydligt fler regler än vad du är van vid. Det är inte ovanligt att du inte bara måste komma hem en viss tid om kvällen, du måste även uppge vem du umgås med, vad ni ska göra och var ni ska vara. Detta är ingenting de gör för att på något sätt vara elaka. Tänk dig själv om du skulle ha ansvar för någon annans barn, vars riktiga föräldrar befinner sig på andra sidan jorden men har anförtrott dig ansvaret för det mest värdefulla de har. Visst hade du också velat veta lite mer än annars då?
Sen finns det skräckhistorierna vi alla fasar för. Skulle någonting hända som inte är okej, eller om ni verkligen inte skulle fungera ihop så tar du kontakt med den kontaktperson som organisationen har tilldelat dig. Denne kommer då att tillsätta dig en annan värdfamilj, men det är tyvärr inte alltid lätt att hitta någon i samma område.
Måste jag gå om skolåret hemma i Sverige?
Utbildningen du skaffar på high school kommer tyvärr inte kunna tillgodoräknas i det svenska betygssystemet. Om du t.ex. åker efter ettan på gymnasiet (vilket många väljer att göra) kommer du behöva börja i tvåan när du kommer tillbaka efter ett år. Det är då klassen som är ett år yngre än du. Se detta som ett ypperligt tillfälle att skaffa ännu fler kompisar.
Är det svårt att klara av den amerikanska skolan?
Med reservation för undantag anser en majoritet att kurserna på high school i USA är mycket lättare än de i det svenska gymnasiet. Upplägget är lite annorlunda, till exempel med fler läxor, och det är inte sällsynt att tilldelas svarsalternativ på proven. Till skillnad från den svenska skolan har du inte heller en och samma gymnasieklass. För varje kurs du tar är det en ny klass med olika studenter.
Sammanfattningsvis, du behöver inte oroa dig för att bli underkänd. Så fort du kommit in i språket och rutinerna kommer skolan inte vara något problem.
Vad kostar det att åka?
Priset du betalar till din utbytesorganisation ligger ungefär på 90 000-100 000 kronor för ett helt år. I det ingår bland annat flyg, värdfamilj (vilka står för mat och husrum), skolavgifter och ofta en så kallad "landing camp" i USA innan du skickas till din specifika stat och familj.
Utöver programkostnaden tillkommer kostnader för diverse nödvändigheter så som visum, foton, vaccinationer och avbeställningsskydd.
Endel organisationer erbjuder mindre rabatter om din svenska familj tar emot en utbytesstudent.
Kan jag få stipendie?
Det kan du få, även om det inte är jättevanligt. Under "Student" kan du läsa mer.
Kan jag bli hemskickad, och varför?
Alla utbytesorganisationer har i stort sätt samma regler för sina utbytesstudenter. Du får inte dricka alkohol, inte ta droger, inte lifta eller köra bil. Bryter du mot reglerna kan du skickas hem utan att få pengarna tillbaka.
Det gäller också att du sköter skolan. Att du gör bra ifrån dig på lektionerna samt att du följer skolans alla regler. Vanligt förekommande är exempelvis att skolan har en dresscode. Det är inte skoluniformer, men kan vara regler kring att man inte får ha någonting på sig som slutar över knäna eller som innebär bara axlar.
Får jag jobba i USA samtidigt som jag är utbytesstudent?
Nej, du får inte jobba. USA kräver ett särskilt working visa för att du skall kunna få en anställning, vilket inte är samma visum som det du kommer att få på ambassaden.
Kan jag och en kompis åka tillsammans?
Utbytesorganisationerna behandlar varje ansökan separat. Ofta kan du betala en utökad utgift för att få välja vilken stat du hamnar i. Men organisationerna garanterar inte att du hamnar i samma stad, eller på samma skola som din kompis. Observera dock att du får ut mer av att åka ensam. Du kommer växa mer i dig själv och känna dig stark.
Jag vill åka hem och fira jul, kan jag det?
Det kan du, även om ingen av organisationerna rekommenderar dig att göra det. Kom ihåg att det gäller en av alla de jular du kommer att få uppleva under hela ditt liv. Se det som ett ypperligt tillfälle att få uppleva de äkta amerikanska traditionerna med överdrivna dekorationer, juldagsmornar och stockings. Ofta blir hemlängtan starkare vid högtider såsom jul och födelsedagar, men åker du hem kommer den med stor sannolikhet bara att bli större och det kan vara tufft att åka tillbaka till USA efter jullovet.
Vad gör jag om jag drabbas av hemlängtan?
Ett bra tips är att ha med sig en massa svenskt lösgodis, Marabou eller Ahlgrens bilar som du bara plockar fram när hemlängtan sätter i. Du kan också lyssna på lite svensk musik. Stäng in dig på rummet, tillåt dig att öppna godispåsen och tillåt dig att gråta. Det är okej. Redan nästa morgon kommer det kännas mycket lättare och du kommer undra vad du egentligen höll på med.
Har du tur finns det ett IKEA-varuhus i närheten. Åk då dit, beställ en tallrik med köttbullar och lingonsylt, strosa runt bland möbler och deras svenskklingande namn. Du kommer känna en trygghet, något svenskt och bekant trots att du befinner dig långt hemifrån.
Dagens teknik kan också underlätta hemlängtan. Med Skype är familjen aldrig långt borta. Viktigt är dock att inte skypea, och liknande, allt för ofta. Försök leva i nuet och i ditt nya amerikanska liv och inte för mycket bakom skärmen. Det kan vara svårt att hänga med i båda världarna samtidigt. Ditt svenska liv finns kvar och väntar på dig, och när du kommer hem kommer allt kännas som vanligt.
En annan sak som kan vara viktigt att tänka på är att inte ringa eller maila hem i panik så fort hemlängtan sätter i. Sätt dig ner, formulera ihop ett mail till dina föräldrar eller vänner, eller vem det nu är du saknar mest, men skicka det inte direkt. Låt det istället ligga som ett utkast över natten, och om du morgonen efter fortfarande känner likadant kan du skicka iväg det. Risken är annars att du skrämmer ihjäl din stackars familj hemma i Sverige då de helt plötsligt får ett samtal eller ett mail om hur förtvivlad du känner dig.
Hittar du inte svaret på din fråga? Tveka inte på att skicka in den till oss, vilket du kan göra här nedan: